https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1606474228/us/rwgcirkqfbiksnnwouef.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095695/us/gdymf3yyctxppatenfrz.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095586/us/suz55rrazzlpg8y02dwc.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095445/us/mgxc7pqr2o6zqgcwalij.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1609412341/us/waztxtibxbtgek3gqmk7.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095335/us/igemfsbg4fm09ifnvfnn.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095221/us/tyodxznantzil5jjobjf.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095096/us/hs20wb7zlspwprpiwvun.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1608119246/us/oci1shzjkag6gx42t1xb.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1609412432/us/lmgrcadk0ej6lmn9xexj.jpg
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Båt, hav och sjö

 • Båtbyggare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Båtbyggare samt relaterad information om hur mycket Båtbyggare tjänar i lön, hur det är att jobba som Båtbyggare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Båtbyggare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Båtbyggare?

  Båtbyggare är ett hantverksyrke med såväl gamla traditioner som nya metoder, material och industriella tekniker. Idag är olika plast- och glasfibermaterial helt dominerande i branschen. Den tid när alla båtar byggdes helt hantverksmässigt och helt i trä av små företag med enstaka anställda är förbi. Men trähantverk lever kvar när det gäller renoveringar samt i nyproduktion av överbyggnader och inredning i plastbåtar. Nya träbåtar byggs i begränsad omfattning. Ofta är olika företag underleverantörer som tillverkar en eller flera delar av båten och levererar dessa för slutmontering hos huvudentreprenören.

  Branschorganisationen Sweboat har 400 medlemsföretag som verkar i tillverkning, service och försäljning i en eller annan kombination. Förr var båtbyggaryrket ett renodlat träarbetaryrke. Idag är det många båtbyggare som knappast alls arbetar i trä. Som båtbyggare bygger och reparerar man (oftast) fritidsbåtar och i viss mån arbetsbåtar. Båtskroven kan vara byggda i trä. Men numera har de flesta båtar som byggs plastskrov och ibland skrov i aluminium eller stål. Yrket består också i att tillverka, reparera och montera inredningar i både trä-, plast- och stålbyggda båtar. Idag är arbetet med inredningar till plastbåtar en tungt vägande arbetsuppgift för den maritime snickaren.

  Att tillverka trädäck och annan överbyggnad i trä till plastbåtar är en annan vanlig uppgift. Man kan också tillverka de träformar som används för att gjuta skrovet till plastbåtar. Jobbet ställer höga krav på hantverkskunskaper oavsett i vilka material man arbetar. Man blir väl förtrogen med handverktyg och med maskiner som sågar, hyvlar och slip- och borrmaskiner men också med moderna datorstyrda maskiner. I viss tillverkning kan svetskunskaper behövas.

  En viktig del av arbetet är att veta vilka egenskaper olika material har och hur de uppför sig i olika situationer. En båt måste klara de krafter/påfrestningar som den är avsedd för. Det gäller att skrov, däck, utrustning och inredning ges en kvalitet som motsvarar beställarens krav. Kunderna ställer stora krav på att den båt de köper är funktionell och vacker med felfri slutfinish. Båtbyggaren måste därför vara en noggrann person med känsla för estetik. I båtbygget ingår också installationer av motor och övrig drivlina, el, elektronik och vvs.

  Om man arbetar med inredningar och reparationer har man ibland kontakt med kunden och det ställer krav på att vara lyhörd och serviceinriktad. Arbetsmiljön kan innehålla trädamm, lacker, lösningsmedel och plastmaterial som kan vara skadliga att inandas.

  Arbetsuppgifter

  En Båtbyggares vardag kan ara spännande och innehålla många arbetsuppgifter som bland annat

  • bestämma material för olika båttyper
  • göra ritningar som följer specifika krav
  • hyvlar och slip- och borrmaskiner men också med moderna datorstyrda maskiner
  • se till formen som ska vara praktisk och estetisk
  • ansvara för att installera till exempel motor, elen, vvs
  • bestämma en funktionell inredning

  Var arbetar man?

  Båtbyggare arbetar vid mindre eller större varv och marinor på båtbyggeri eller hos båttillverkare. På ett större varv med serietillverkning arbetas det i regel i arbetslag och man kan vara specialiserad på vissa arbetsuppgifter. Man kan självklart även jobba på båtar och färjor som går på olika linjer.

  Videointervju med en Båtbyggare

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Båtbyggare

  I Vimmerby och Orust finns riksrekryterande lokala inriktningar av Hantverksprogrammet mot båtbyggeri. Man kan alltså söka oavsett var man bor i landet. Inom Komvux finns för närvarande riksrekryterande ettåriga påbyggnadsutbildningar i Vimmerby och Österåker. Det kan också finnas lokala påbyggnadsutbildningar på andra orter. Det finns också hantverksutbildningar i båtbyggeri vid vissa folkhögskolor. De omfattar ett till två år.

  Att studera till Båtbyggare

  Båtbyggare får lära sig att planera och bygga en båt från ritning till sjösättning. Materiallära om olöika material ingår också, till exempel glasfiber och trä. Utbildningar till båtbyggare finns inom gymnasieskolans treåriga Hantverksprogram. Här ingår verktyg- och maskinkunskap, lära sig läsa ritningar, träteknik, plastteknik, installationsteknik, kunskap om form och konstruktion.

  Behörighetskrav för Båtbyggare

  Eftersom båtbyggare utbildas på gymnasiet gäller behörighetskraven för gymnasiet.

  Studera till Båtbyggare utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Båtbyggare i Norge på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  En Båtbyggare kan specialisera sig på vissa arbetsuppgifter inom bygget, som tillexempel inom ett särskilt material som glasfiber eller trä. Man kan också inrikta sitt arbete med att jobba med olika typer av båtar som exempelvis motor- eller segelbåtar, mindre och större båtar.

  Skillnad mot liknande yrken

  En Båtbyggare är en hantverkare precis som till exempel med Inredningssnickare eller Möbelsnickare.

  Stipendier för Båtbyggare

  Vi saknar information om stipendier för Båtbyggare.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

  ...
  Marintekniker, Xenter

  Yrkesrollen marintekniker går ut på att serva båtmotorer. I takt med att alltfler skaffar båtar har också beho...

  Tumba

  BicFortum-stortavla