Vad är och gör en Bartender?
Förutom att kunna blanda drinkar och servera i baren måste n Bartender vara mycket serviceinriktad, social och vill jobba med människor. Att vara Bartender ett varierande arbete med kundkontakter och högt tempo och det passar den som är intresserad av mat och dryck.
En bartender serverar alla drycker i baren. Man blandar drinkar och serverar vin, öl, alkoholfria drycker och kaffe. Försäljning av cigarrer och cigaretter ingår i arbetet. En bartender serverar också tilltugg och lättare måltider. Om baren finns i anslutning till en restaurang lämnar bartendern ut drycker och kaffe till serveringspersonalen efter gästernas beställningar. Som bartender måste man följa bestämmelserna i alkohollagen och se till att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt. Bartendern tar betalt av gästerna och ansvarar också för att kassan stämmer.
En bartender ser till att det är städat och snyggt i baren, vilket bland annat innebär att torka av bardisk och bord. Man ansvarar för att det är påfyllt med glas, porslin och flaskor och att det finns garnering till drinkarna.
Arbetet kan tidvis upplevas som stressigt och på vissa arbetsplatser är ljudnivån hög och bullrig. Som bartender står man upp hela tiden och arbetet medför en del tunga lyft vilket i längden kan vara ansträngande för rygg, nacke, skuldror och ben.
Arbetsuppgifter
En Bartender kan ha en mängd olika arbetsuppgifter, lite beroende på vilken typ utav bar man jobbar i självklart, men framförallt ska man ha en känsla för service och gästernas behov, gärna vara lite kreativ. Arbetstiden för en bartender är schemalagd på kvällar och helger.
I arbetet ingår
- samtala med gäster och ha ett trevligt sätt
- kunskap om hur man blandar och vilka ingredienser som ingår i drinkar
- skära upp frukter och andrar ingredienser
- plocka glas och disk
- ta betalt med pengar eller kontokort
Var arbetar man?
En Bartender kan arbeta på en bar som finns på restaurang, hotell, nattklubb, diskotek eller pub.
Vilken utbildning krävs för att bli Bartender
Bartenderkurser finns på fristående skolor. En bartender kan också utbildas på arbetsplatsen. Förutom myndig ålder ställs inga specifika krav för att bli Bartender. För att kunna arbeta som bartender bör man ha serveringsutbildning. Grundläggande utbildning inom restaurangområdet finns inom gymnasieskolan på Hotell- och restaurangprogrammet. Inom Yrkeshögskolan kan det finnas YH-utbildningar till bartender. Utbildningar kan också finnas inom Komvux.
Att studera till Bartender
Relaterade utbildningar till bartenderutbildning på högskolenivå finns vid universiteten i Göteborg, Lund, Umeå och Örebro (Restauranghögskolan i Grythyttan) samt vid Högskolan i Kristianstad. Utbildningarna är två till tre år långa. Dessa utbildningar är dock mer inriktade mot arbete som sommelier eller i olika arbetsledande positioner.
Behörighetskrav för Bartender
Behörighetskraven för utbildningar till Bartender hittar du i Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.
Studera till Bartender utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Bartender på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
En allround utbildning inom bar och servering kan leda till jobb på inom bar och servering kan du söka jobb på till exempel kvarterskrog, gourmetrestaurang, hotell eller kryssningsfartyg. Du kan också söka säsongsjobb på till exempel skidanläggningar och skärgårdskrogar. Utbildningen ger en bred kunskap och är en säker väg till jobb.
Skillnad mot liknande yrken
Som Bartender kan man på relativ kort tid få en möjlighet att göra karriär som barchef, restaurangchef, säljare av alkoholdrycker m.m. På större arbetsplatser finns barmästare. Som barmästare arbetar man i baren men är också arbetsledare. Det är vanligt att barmästaren lägger scheman för personalen och sköter beställning av varor. Barmästaren kan också ha det ekonomiska ansvaret för baren.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Kompetensutveckling för Bartender på Utbildning24