https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

Barnpassare / Au pair – Utbildning och information

Här hittar du information om hur man utbildar sig till Barnpassare / Au pair samt relaterad information om hur mycket Barnpassare / Au pair tjänar i lön, hur det är att jobba som Barnpassare / Au pair, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Barnpassare / Au pair utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

Läs mer

Vad är och gör en Barnpassare / Au pair?

Som au pair jobbar man ofta i annat land och tar hand om barn i deras hemmiljö. En barnpassare tar hand om barnen i en familj i Sverige. Dagen i familjen börjar ofta med att man lagar frukost. Småbarn under skolåldern tar man som Barnpassare/Au Pair oftast hand om hela dagen. Lite äldre barn skjutsas till skolan och hämtas efter skoldagens slut. Sedan kanske man hjälper till med läxläsning eller följer med till någon aktivitet eller lekkamrat senare på eftermiddagen och att leka med barnen. Under den tid man har hand om barnen ansvarar man för dem och för vad de gör. Som Au Pair kan man även få laga mat och sköta olika hushållssysslor som att städa, tvätta och stryka. Ofta handlar det om enklare matlagning som exempelvis frukost eller mellanmål till barnen. Att leka med barnen i en park eller spela spel tillsammans är också vanliga uppgifter. Au Pair utbytet varar oftast från sex månader upp till ett år. Hur mycket tid man är tillsammans med barnen beror på familjens önskemål och behov och på vad man kommer överens om. Några kvällar i veckan som barnvakt brukar ingå i jobbet. Ibland kan familjen resa bort och då är det vanligt att Barnpassare/Au Pair följer med.

Arbetsuppgifter

En Barnpassare/Au Pair lever och bor tillsammans med familjen. Därför är det viktigt att ha lätt för att anpassa sig, vara flexibel, öppen och positiv. På dagen kan man exempelvis får utföra arbetsuppgifter som

  • lämna och hämta barn på dagis eller skola
  • laga mat eller mellanmål
  • sköta hygien, bada eller byta blöjor
  • allmänna hushållssysslor
  • natta barnen

Var arbetar man?

Man arbetar med barn i familjen och hemmet. En Au Pair jobbar utomlands och en barnskötare jobbar i Sverige. Som au pair ska man ha möjlighet att studera språket på sin fritid. Begränsningar vad det gäller ålder kan finnas, ofta efterfrågas personer mellan 18 år och 30 år. Om man är intresserad av att arbeta som au pair i Europa är det ofta smidigt att vända sig till någon godkänd au pair förmedling för hjälp. Det enda lagliga sättet att åka till USA som au pair är att åka genom en godkänd au pair förmedling.

Vilken utbildning krävs för att bli Barnpassare / Au pair

Barnpassare är för de flesta ett genomgångsyrke som man har under en kortare period. Att delta i kulturutbyte som au pair är något man gör en begränsad tid. Kraven för att bli au pair utomlands ställs nästan alltid krav på språkkunskaper. Om man åker via en au pair-förmedling kan en kortare förberedelsekurs ingå. Erfarenhet av barnpassning eller annat arbete med barn, till exempel som fritidsledare eller simlärare är ett plus. Att ha körkort är meriterande.

Att studera till Barnpassare / Au pair

Utbildning för arbete med barn är oftast meriterande. Utbildningar finns till exempel inom gymnasieskolan på barn- och fritidsprogrammet och inom Komvux.

Se gymnasieutbildningar för mer information.

Behörighetskrav för Barnpassare / Au pair

Eftersom man inte behöver någon särskild utbildning för att jobba som barnpassare finns heller ingen behörighet. Se gymnasieutbildningar för mer information.

Studera till Barnpassare / Au pair utomlands

Mer information inom kort

Studier i Norge

Du kan hitta relevanta till Barnpassare / Au pair i Norge på Søk Utdanning.

Specialisering och inriktningar

För den som är intresserad av att arbeta med vård eller barn senare i karriären, är det meriterande att ha arbetat som Barnpassare / Au pair några år. Därefter finns ju faktiskt flera utbildningar och yrken som kan passa, allt från barnsköterska till fritidsledare och förskollärare, där man arbetar på till exempel dagis.

Skillnad mot liknande yrken

Barnskötare är ett jobb som liknar Barnpassare, men då arbetar man oftast på kvällar eller nätter, om föräldrarna jobbar nattskift.

...