https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1628714361/us/p0ivmti5ws0ijlff7lj6.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1633082091/us/u2odp6julvrrcryswje2.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Vård & Omsorg

 • Barnmorska – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Barnmorska samt relaterad information om hur mycket Barnmorska tjänar i lön, hur det är att jobba som Barnmorska, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Barnmorska utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Barnmorska?

  En Barnmorska arbetar självständigt med eget ansvar för den normala graviditeten, födseln, och eftervården. Barnmorskans arbetar brett och omfattar inte bara vård under själva graviditeten och i samband med barnafödandet, utan ansvarar även för den gynekologiska hälsan för ungdomar och vuxna, sexuell rådgivning och preventivmedelsrådgivning, gynekologiska hälsokontroller samt den äldre kvinnan och de förändringar som sker i samband med åldrandet. Barnmorskor kan även med par som söker för barnlöshet och råge om ultraljud.

  Arbetsuppgifter

  En Barnmorska kan ha en mängd olika arbetsuppgifter, bland annat ansvara för preventivmedelsrådgivning rådgivning om sexualitet och samlevnadsfrågor och utföra gynekologiska hälsokontroller.

  Var arbetar man?

  Barnmorskor arbetar inom mödrahälsovård, vid preventivmedelsmottagningar, ungdomsmottagningar, förlossnings- och BB-avdelningar samt inom gynekologiska vårdavdelningar eller vid specialistmottagningar. De flesta barnmorskor är anställda inom kommuner och landsting. Barnmorskor arbetar också i privata verksamheter eller som egna företagare. Som barnmorska kan du till exempel arbeta som egenföretagare, forska, arbeta som lärare, arbeta inom hälsovårdsarbete eller inom hälso- och sjukvårdsadministration. Du kan också arbeta som sjuksköterska eftersom grunden för att bli barnmorska är att du genomfört sjuksköterskeutbildning.

  Videointervju med en Barnmorska

  Vilken utbildning krävs för att bli Barnmorska

  Barnmorskeprogrammet är en specialisering efter det att du gått klart sjuksköterskeutbildningen. För att arbeta som barnmorska krävs först en sjuksköterskeutbildning och legitimation som sjuksköterska. Därefter kan du läsa till barnmorska. Barnmorskeyrkets kunskapsområde reproduktiv och sexuell hälsa tar sin utgångspunkt i vetenskapsområden som omvårdnad, folkhälsovetenskap, samt samhälls-, beteende- och medicinsk vetenskap. Det är syntesen av detta som ger den specifika karaktären åt kunskapsområdet – mänsklig reproduktion, livets början och sexuell hälsa. Det ger kunskap om processen fysiskt, psykiskt, socialt och kulturellt i samband med graviditet, födande, nyföddhetsperiod, föräldraskap, sexualitet och familjeplanering samt kvinnors hälsa i ett livscykel- och könsrollsperspektiv. Hon skall också känna till de författningar som gäller och kunna de vetenskapliga grunderna för omvårdnad och reproduktiv och perinatal omvårdnad. Detta ger också möjlighet till forskarutbildning. Utbildningen ger en yrkesexamen som ligger till grund för Socialstyrelsens utfärdande av legitimation som barnmorska.

  Att studera till Barnmorska

  Till exempel så har Karolinska Institutets utbildning till barnmorska är en specialistutbildning på ett och ett halvt år och omfattar både teoretiska studier och verksamhetsförlagd utbildning. Studierna avslutas med barnmorskeexamen efter 90 högskolepoäng. Examen berättigar till legitimation, som utfärdas av Socialstyrelsen. Räkna med en treårig universitets-/högskoleutbildning med en specialistutbildning till barnmorska inom reproduktiv och perinatal omvårdnad för att bli behörig Barnmorska. Specialistutbildningen bedrivs vid universitet och högskolor och är 1,5 år lång. Den leder till yrkesexamen. För att få utöva barnmorskeyrket krävs också legitimation från Socialstyrelsen. De flesta barnmorskeutbildningar i Sverige har möjlighet till internationellt utbyte.

  Behörighetskrav för Barnmorska

  Behörighet att söka specialistutbildning till Barnmorska är den som är legitimerad sjuksköterska med minst 12 månaders yrkeserfarenhet. Behörighetskraven för utbildningar till Barnmorska hittar du i områdesbehörighet A14.

  Studera till Barnmorska utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Barnmorska i Norge på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  En Barnmorska kan specialisera sig inom vissa områden till exempel gynekologisk hälsa eller sexual- och preventivmedelsrådgivning.

  Skillnad mot liknande yrken

  Tills skillnad från Sjuksköterska som arbetar mer allround med patienters hälsa, så arbetar Barnmorskan med främst kvinnohälsa.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram för Barnmorskor på Traineesearch
  Kompetensutveckling för Barnmorskor på Utbildning24

  Frågor på studievägledningen relaterad till barnmorska

  Frågor på studievägledningen relaterad till barnmorska

  Frågor på studievägledningen relaterad till barnmorska

  Frågor på studievägledningen relaterad till barnmorska

  Frågor på studievägledningen relaterad till barnmorska

  Sandra Andersson

  Lön & Löneutveckling

  Året 2014 tjänade en barnmorska:
  32 400 kronor per månad

  ...
  PreMed 14v Live Virtual Classroom, EduPlanet

  EduPlanets unika PreMed-kurser live online förbereder dig för de antagningstest som krävs vid många utländska ...

  Distansutbildning

  Sjukskötare, Högskolan på Åland

  Sjukskötare är ett yrke för dig som tycker om att arbeta med människor och vill ta hand om andra. Som anställd...

  Mariehamn

  KI