https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

  • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Hotell & Restaurang

  • Barista – Utbildning och information

    Här hittar du information om hur man utbildar sig till Barista samt relaterad information om hur mycket Barista tjänar i lön, hur det är att jobba som Barista, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Barista utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

    Läs mer

    Vad är och gör en Barista?

    En Barista bör vara en genuin kaffekännare och jobbar att brygga kaffe från grunden, det vill säga från omald böna till färdig kopp. I verkligheten tillbringar dock ett fåtal baristor hela arbetstiden vid kaffemaskinerna. De flesta har också arbetsuppgifter som är vanliga för kafébiträden. Den allra vanligaste kaffedrycken innehåller espresso och mjölk. Ibland ingår även andra ingredienser. Baristan arbetar främst med två maskiner – en kvarn och en espressomaskin. För varje enskild beställning mals kaffebönorna och kaffet bryggs nytt, mjölken ångspinns och ingredienserna blandas. Samtidigt som kaffet görs klart ska baristan prata med gästen. Det är ett mycket utåtriktat arbete där gästen förväntar sig ett personligt bemötande. För att bli en duktig barista krävs ett stort intresse för kaffe. Förutom kunskap och känsla handlar det om mycket träning. Baristan måste veta hur maskinerna används och även kunna justera maskinerna för att kaffet ska få en så hög kvalitet som möjligt. Kaffebönans ålder och luftfuktigheten påverkar till exempel hur kaffet ska malas. Mjölkskummet görs på olika sätt beroende på vilket kaffe kunden beställt. Sedan ska kaffet och mjölken blandas med en teknik som gör smaken så god som möjligt. Ytterligare en kunskap är ”Latte Art” - att skapa vackra mönster på skummet. Det är också viktigt för en barista att arbeta rent och snyggt. Förutom att hantera maskinerna behöver en barista också ha kunskap kring kafferåvaran, till exempel skillnaden mellan olika kaffebönors ursprung. Arbetet kan upplevas som stressigt och på vissa arbetsplatser är ljudnivån hög och bullrig. En barista står och går hela tiden vilket kan vara ansträngande för rygg, nacke, skuldror och ben.

    Arbetsuppgifter

    Arbetstiderna varierar beroende på arbetsplatsens öppettider. Flest kunder kommer på morgonen, på eftermiddagen och under helgen. Oftast har baristan schemalagda arbetstider. Det allra viktigaste för en barista är att vara mycket serviceinriktad och sätta gästen i centrum. Arbetet bör ske effektivt då det ibland kan vara stressigt. Varje kopp ska vara lika välgjord och varje gäst ska få ett trevligt bemötande oavsett hur många gäster som väntar. I arbetsuppgifterna brukar det ingå att stå i kassan, göra mackor och sallader, servera, plocka disk och städa. En riktigt duktig barista kan också arbeta med att hålla kurser och kaffeprovningar, välja kaffesorter, bli uthyrd till att stå i ett företags monter på en mässa eller utveckla nya kaffeblandningar. Det finns även tävlingar för baristor i Sverige och i världen.

    Var arbetar man?

    Baristan jobbar oftast på caféer, konditorier, restauranger, coffee shops och espressobarer.

    Vilken utbildning krävs för att bli Barista

    Det är mycket sällan arbetsgivare ställer utbildningskrav vid rekryteringar, men det finns även utbildningar. Kurserna är på olika nivåer – allt från grundutbildning till tävlingsutbildning. Kurstiden sträcker sig från några timmar till några dagar.

    Att studera till Barista

    Baristor blir oftast upplärda på arbetsplatsen. Vanligen börjar en barista på ett café eller på någon av de större kedjorna där det ofta också ingår cafébiträdesarbetsuppgifter. I takt med ökad kunskap och erfarenhet kan baristan byta arbetsplats och så småningom bli en specialiserad barista som står vid maskinerna under hela sin arbetstid.

    Se arbetsplatsupplärning för mer information

    Behörighetskrav för Barista

    Behörighetskraven för utbildningar till Barista hittar du i grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.

    Studera till Barista utomlands

    Mer information inom kort

    Studier i Norge

    Du kan läsa mer om hur man studerar till Barista i Norge på Søk Utdanning.

    Specialisering och inriktningar

    Det finns både både basic och avancerade kurser som Barista och det är ganska vanligt att en Barista specialiserar och riktar in på vilken arbetsplats han eller hon vill jobba på, eller på att samla på sig kompetens om olika kaffesorter, till exempel fairtrade kaffe. Tycker man det är kul att prata och utbilda andra kan man försöka få talarengagemang på events.

    Skillnad mot liknande yrken

    Barista kan liknas vid en Sommelier, som har kunskap om viner eller en chokladier, som kan all tom choklad.

    Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

    Kompetensutveckling för Barista

    Lön & Löneutveckling

    Året 2014 tjänade en barista:
    23 000 kronor per månad

    ...
    Kock/Restaurangkock, Astar

    Du är restaurangens hjärta och får visa din passion för matlagning varje dag på jobbet. Du lär dig kockyrket g...

    Flera orter

    Restaurangbiträde - med möjlighet att läsa mot fördjupning kock, Astar

    Restaurangbiträde är ett omväxlande arbete i köksmiljö. Ett sådant arbete kan vara en väg vidare till många ol...

    Gävle

    Restaurang, Astar

    Vår utbildning tar dig ett steg närmare din dröm. Du hamnar mitt i en spännande bransch där saker hela tiden f...

    Norrköping

    Kock – SFI kombo, Astar

    Restaurangbranschen har blivit en stor aktör på arbetsmarknaden och efterfrågan på utbildade kockar är enorm. ...

    Flera orter

    Köksbiträde – SFI kombo, Astar

    Restaurangbranschen har blivit en stor aktör på arbetsmarknaden och efterfrågan på utbildade kockar är enorm. ...

    Stockholm

    Färskvaror & Delikatesspecialist, Astar

    Du blir kundens matrådgivare i vardagen och en råvaruexpert. Jobbet ger dig därför fantastisk kundkontakt och ...

    Stockholm

    Bartender och Servitör/Servitris, Astar

    Bartenders och servitörer/servitriser är nyckelspelare på restauranger, barer och konferenshotell. I yrket upp...

    Jönköping

    Bar & servering – klassrum, Astar

    Detta program vänder sig till dig som vill arbeta som servitör eller jobba med barteknik. Utbildningen riktar ...

    Nässjö

    Business and Hotel Management School i Schweiz, EduPlanet

    Schweiz är ett känt och traditionellt studieland inom turism- och serviceutbildningar. Många av dagens ledare ...

    Flera orter

    Utbildningar med inriktning mot Hotell Management, Företagsekonomi, Kock eller Konditor, Swiss Education

    Swiss Education Groups fem olika skolor erbjuder världsledande utbildningar med inriktning mot Hotell Manageme...

    Schweiz

    KI