https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Teknik

 • Bangårdsoperatör – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Bangårdsoperatör samt relaterad information om hur mycket Bangårdsoperatör tjänar i lön, hur det är att jobba som Bangårdsoperatör, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Bangårdsoperatör utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Bangårdsoperatör?

  Till bangården anländer godståg med vagnar som ska transporteras vidare till olika delar av landet eller till utlandet. Bangårdsoperatörer kopplar isär, kopplar ihop tåg samt växlar ihop vagnarna till nya tåg så att de kommer till rätt mottagare i hamnar och vid industrispår. Med radiostyrda lok hämtar de lastade vagnar på kunders uppdrag och växlar ihop dem till avgående tåg. Arbetet sker i växlingslag efter uppgjorda planer och tidtabeller. I arbetsuppgifterna ingår även att man själv transporterar vagnar mellan bangården och industrigårdar. I en bärbar dator registrerar man lasten i vagnarna och uppgifterna sänds till vagnarnas mottagningsstationer. Växlingsarbetet är ett rörligt utomhusarbete. Under ett arbetspass klättrar bangårdsoperatören upp och ned från vagnarnas fotsteg många gånger. Man måste därför ha god fysik. De arbetar ofta skift med tidiga morgnar och sena kvällar. Natt- och helgarbete kan förekomma. När arbetet begränsas till området inom en station kan bangårdsoperatören kallas växlare.

  Arbetsuppgifter

  Bangårdsoperatören har ett rörligt arbete och jobbar utomhus I uppgifterna kan också ingå att hjälpa lokförare med säkerhetskontroll av tåg. I arbetsuppgifterna kan ingå bland annat

  • att registrerar man lasten i vagnarna
  • att koppla isär och växla ihop, och växlar om tågvagnar
  • att transportera vagnar mellan bangården och industrigårdar

  Var arbetar man?

  Bangårdsoperatören är i dag en liten yrkesgrupp och arbetar inom transportbranschen. Den största andelen av bangårdspersonalen finns vid landets stora godsbangårdar i Göteborg, Malmö och Hallsberg. En stor arbetsgivare är naturligtvis SJ, men man kan också söka till Banverket och privata transportföretag runt om i landet.

  Vilken utbildning krävs för att bli Bangårdsoperatör

  För att bli anställd som bangårdsoperatör ska man ha fyllt 18 år. Man får inte ha någon sjukdom, fysiskt handikapp eller funktionshinder som innebär risk för trafiksäkerheten och man måste ha god syn med eller utan glasögon, normalt färgseende och god hörsel. Det är meriterande om man har treårig gymnasiekompetens.

  Att studera till Bangårdsoperatör

  Bangårdsoperatörer utbildas internt, vanligtvis på hemmastationen. Utbildningens längd är cirka tre och en halv månad. För dem som även utbildas till radiolokförare tar utbildningen ytterligare tre till fyra veckor. Genomgång av lämplighetstest krävs innan anställning.

  Se Arbetsplatsupplärning för mer information.

  Behörighetskrav för Bangårdsoperatör

  Behörighetskraven för utbildningar till Bangårdsoperatör hittar du i Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.

  Studera till Bangårdsoperatör utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Bangårdsoperatör i Norge på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  Bangårdsoperatörer kan specialisera sig till växlare. På de större bangårdarna kan de vara specialiserade på antingen person- eller godståg.

  Skillnad mot liknande yrken

  Bangårdsoperatör är inte detsamma som radioloksoperatör, däremot kan en lokförare vara radioloksoperatör/lokförare. Alla nyanställda anställs som lokförare/radioloksoperatör om man söker förartjänst.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram inom Transport på Traineesearch
  Kompetensutveckling för Bangårdsoperatörer på Utbildning24

  ...
  Larm och Säkerhetstekniker, Teknikutbildarna

  En larm och säkerhetstekniker arbetar i allmänhet i ett elteknikföretag och huvudsysselsättningen är oftast in...

  Flera orter

  Fortum-stortavla