Vad är och gör en Bagare?
En Bagare är en person som yrkesmässigt bakar till exempel matbröd, bullar och kakor. Man skiljer på lite olika yrkesinriktningar: industribagare och konditor.
I dag produceras större delen av allt matbröd av några få stora industribagerier. Brödtillverkningen ser mycket olika ut beroende på bageriets storlek men något som alltid måste finnas är bagarens kunskap om bröd och bakning.
Bagare på ett automatiserat industribageri övervakar bakningen som sker med hjälp av maskiner. De knappar in receptet på den produkt som ska bakas i bakdatorn. Brödtillverkningen sker sedan i slutna system. De som arbetar på ett industribageri kan även kallas bageriarbetare. Transporterna av råvaror går i rör mellan olika behållare och ingredienserna blandas efter det inprogrammerade receptet. Därefter delas degen upp och formas. Jäsningen sker medan degen transporteras på en jäs bana. Gräddningen sker i en tunnelugn genom vilken bröden förs på en linje. Sedan går brödet via en sval bana till paketeringen. Vissa industribagerier har dock ett större antal manuella moment. Att sätta degen kan exempelvis göras för hand, liksom att sköta utbakning och gräddning. Tillverkningen av kaffebröd är inte heller lika automatiserad som tillverkningen av matbröd.
Även de mindre bagerierna är välutrustade med maskiner och kan ibland ha bakdator. Det vanliga är dock att de flesta arbetsmomenten utförs för hand vilket ger ett mer omväxlande arbete. Bagarna gör då allt från att väga upp ingredienserna till att forma, jäsa och grädda brödet eller kakorna. De tar också hand om disken och ser till att hålla arbetsplatsen ren och snygg.
Är man Bagare så har man inget nio till fem jobb och kan räkna med både natt- och helgarbete. Bagaren går och står mycket i sitt arbete vilket kan slita på ben och knän. Kontakten med mjöldamm kan ge upphov till allergier.
Arbetsuppgifter
Beroende om man som Bagare arbetar inom industrin eller på ett mindre bageri, så är Bagare ett omväxlande jobb och det finns en del arbetsuppgifter som är lika, oavsett vart man arbetar. Man ska ha
- kompetens om bröd- och bakningsprocessen
- kunna hantera de verktyg och maskiner som ingår i processen
- kunskap om råvaror och ingredienser
- vara fysiskt stark eftersom en del av bakningen görs för hand
Var arbetar man?
Bagare kan arbeta på ett industribageri, ett mindre bageri med tillhörande butik eller på ett konditori, men även i butiksbagerier i större matvarubutiker.
Videointervju med bagare
I filmen nedan träffar du Thomas Montenegro som är fjärde generationens bagare. Han berättar bl.a. om de olika bakverken en bagare producerar och hur det är att arbeta som bagare.
Vilken utbildning krävs för att bli Bagare
Bagare utbildas numera på gymnasieskolans Restaurang och livsmedelsprogram. Lokala inriktningar mot bageri och konditori finns på ett antal orter i landet. Utbildning till bagare finns även inom Komvux.
Att studera till Bagare
Räkna med att få gå en lärlingsutbildning. En duktig bagare kan avlägga både prov för gesäll- och mästarbrev. Vidareutbildning med inriktning mot livsmedelsområdet finns som eftergymnasial utbildning inom Yrkeshögskolan. Vidareutbildning med inriktning mot livsmedelsområdet finns även inom högskola och universitet på några orter i landet.
Behörighetskrav för Bagare
Behörighetskraven för utbildningar till Bagare hittar du i Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.
Studera till Bagare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Bagare på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
Bagaren kan specialisera sig på exempelvis matbröd eller konditorivaror, alltså bakverk och tårtor, finare bakverk och dekorationer. Människor har idag ett stort intresse för ekologiska matval och vill man som Bagare arbeta på ett så kallat finbageri, som blir alltmer vanliga, så bör man lära sig om ekologiskt spannmål och mer bakmetoder som är mer ”back-to-basic”. Bagare kan också i rikta in sig på finbakverk och bli konditor.
Skillnad mot liknande yrken
Det är stor skillnad i arbetsuppgifter mellan industribagare, finbagare och konditor. Som konditor kan man också arbeta inom finbageri, restaurang och hotell.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Kompetensutveckling inom restaurang, hotell och service på Utbildning24.
Frågor på studievägledningen relaterad till bagare
Frågor på studievägledningen relaterad till bagare