https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Teknik

 • Automationstekniker– Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Automationstekniker samt relaterad information om hur mycket Automationstekniker tjänar i lön, hur det är att jobba som Automationstekniker, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Automationstekniker utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Automationstekniker?

  Automationstekniker monterar, ställer in, reparerar och sköter utrustning för automatisk styrning av olika industriprocesser och maskinanläggningar. Man kan också arbeta med installation, service och underhåll av värme- och luftbehandlingsanläggningar. Det är ett brett yrke och arbetsuppgifterna skiftar beroende på vilken verksamhet man arbetar inom. Automationstekniker är en sammanfattande benämning. Det är vanligt att man kallas styr- och reglertekniker eller styr- och reglermekaniker. Om arbetet utförs i en processindustri kallas man ofta instrumenttekniker eller processtekniker. Man kan också vara anställd som underhållstekniker eller som servicetekniker inom verkstadsindustrin. Man kan även kallas för CNC-tekniker.
  Automationstekniker använder olika mätinstrument för att göra elmätningar i kraft- och signalsystem och testprogram för att söka fel i de program som styr processen eller maskinen. Ibland är maskinerna eller anläggningarna uppkopplade i nätverk och mycket av felsökningen görs via en uppkopplad dator redan innan man kommer ut i anläggningen. När man lokaliserat felet byts eller repareras de defekta delarna, justeringar görs, också i programmen, och man kontrollerar att utrustningen fungerar igen. Ofta utförs arbetet under tidspress eftersom ett avbrott i produktionen kan kosta mycket pengar. Beredskapstjänst eller jourtjänst ingår ofta i arbetet. Det innebär att man ibland får arbeta kvällar, nätter och helger när det uppstår fel. Man ingår ofta i en projektgrupp tillsammans med bland annat ingenjörer.

  Arbetsuppgifter

  installera, ställa in och köra igång automatiska anläggningar och programmera de anläggningar som är datorstyrda. Anläggningarna kan vara elektroniskt styrda, pneumatiska (styrda med tryckluft), hydrauliska (styrda med hjälp av vätskesystem), mekaniska eller en kombination av dessa. Dessutom kan det ingå

  • kontrollera apparater och anläggningar
  • göra förebyggande underhåll och lokalisera felen
  • utföra varierande utvecklingsuppgifter och ta fram nya tekniska lösningar
  • förbättra befintliga anläggningar eller utveckling av nya anläggningar

  Var arbetar man?

  Automationstekniker arbetat inom styr-ö och reglertekniken inom process- och instrumentindustrin, men kan arbeta på företag som tillverkar automatiserade anläggningar eller robotar och sköter installation och service hos kunder eller hos serviceföretag som sköter servicen av anläggningarna. Då är kontakten med kunder en viktig del av arbetet. En hel del resor ingår i sådana arbeten, så körkort är önskvärt.

  Vilken utbildning krävs för att bli Automationstekniker

  Det är viktigt med språkkunskaper eftersom beskrivningar, anvisningar och handböcker ofta är skrivna på engelska och ibland även tyska. Om en automatiseringstekniker gör installationer eller service hos utländska kunder är goda språkkunskaper mycket nödvändiga. Ett vanligt krav för de här yrkena är att ha en treårig gymnasieutbildning med styr- och reglerteknik och elektronik. Ofta krävs också goda kunskaper i PLC-system / PLC-programmering liksom goda kunskaper i engelska.

  Att studera till Automationstekniker

  En lämplig utbildning kan vara det treåriga Elprogrammet, inriktning automation i gymnasieskolan. Även Teknikprogrammet plus en ettårig teknikerutbildning på Komvux på de orter den finns kan vara en lämplig bakgrund. Både Elprogrammet och Teknikprogrammet finns i de flesta kommuner. Lokala inriktningar och specialutformade program kan förekomma. De kurser som finns i programmen kan också finnas inom Komvux. Inom Komvux finns ettåriga påbyggnadsutbildningar i till exempel automatiseringsteknik, automatiserat underhåll och tillverkning, automatisering-industriell elektronik och processautomation som bygger på genomgången gymnasieutbildning. Det finns också teknikerutbildningar med inriktning mot elteknik för dem som till exempel gått naturvetenskapsprogrammet eller ibland Elprogrammet eller motsvarande. Utbildningarna är i regel på ett år, någon på tre terminer. Inom Yrkeshögskolan finns utbildningar i bland annat styr- och reglerteknik, processautomation, process- och underhållsteknik och systemteknik-automation. I takt med att industrin blir alltmer avancerad ökar även kraven på automationstekniker. Allt fler företag efterfrågar högskolekompetens, och ett antal högskolor har startat utbildningar med inriktning mot automationsteknik.

  Behörighetskrav för Automationstekniker

  Behörighetskraven för utbildningar till Automationstekniker hittar du i grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier eller grundläggande behörighet för universitet/högskola.

  Studera till Automationstekniker utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan hitta relevanta utbildninar till Automationstekniker i Norge på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  Egentligen behöver en automationstekniker kunna både styr- och reglerteknik, mekanik, elektronik, hydraulik och pneumatik samt datorteknik. Ibland kan man specialisera sig inom ett område.

  Skillnad mot liknande yrken

  Automationstekniker är en sammanfattande benämning för ett stort antal yrken, exempelvis styr- och reglertekniker, styr- och reglermekaniker. Om arbetet utförs i en processindustri kan man även heta instrumenttekniker. Som underhållstekniker och servicetekniker arbetar inom verkstadsindustrin.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram inom Automationsteknik
  Kompetensutveckling inom Automationsteknik

  Lön & Löneutveckling

  Året 2014 tjänade en automationstekniker:
  30 200 kronor per månad

  ...
  Automationstekniker, Teknikutbildarna

  Företag och industrier automatiserar i allt större utsträckning för att kunna vara fortsatt konkurrenskraftiga...

  Flera orter

  Larm och Säkerhetstekniker, Teknikutbildarna

  En larm och säkerhetstekniker arbetar i allmänhet i ett elteknikföretag och huvudsysselsättningen är oftast in...

  Flera orter

  Mobila System och GIT (GIS), OCELLUS Information Systems AB

  Den här utbildningen ger dig möjligheten att koppla samman geografisk IT med den mobila tekniken. Du kommer ef...

  Distansutbildning

  Underhållstekniker, Falkenbergs kommun

  Här är utbildningen för dig som är tekniskt intresserad och som vill vara en viktig del i dagens digitaliserad...

  Falkenberg

  Underhållstekniker, Vetlanda Lärcentrum

  Vill du ha ett spännande och välbetalt arbete som gör dig het på arbetsmarknaden? Är du duktig på problemlösni...

  Flera orter

  Automations­ingenjör, Yrkeshögskolan Syd

  Utbildningen till Automationsingenjör bedrivs med för ändamålet uppdaterad teknisk utrustning, programvaror, d...

  Hässleholm

  Hydraultekniker distans, ITH

  Nu erbjuder vi Dig en unik möjlighet att på 6 månader utbilda Dig till certifierad Montör, Underhållstekniker ...

  Flera orter

  Robot- och automationsprogrammerare distans, YrkesAkademin

  Som robot- och automationsprogrammerare har du övergripande kunskap om olika programmeringsspråk inom automati...

  Flera orter

  Hydraulsystemtekniker, ITH

  Sök till Hydraulsystemtekniker och ta steget in i ett spännande framtidsyrke med oändliga möjligheter. Utbildn...

  Örnsköldsvik

  Kvalificerad automationstekniker, Sandvikens Kommun

  Kvalificerad automationstekniker är en yrkeshögskoleutbildning. Under utbildningen lär du dig att konstruera, ...

  Sandviken

  Fortum-stortavla