Vad är och gör en Audionom?
Som audionom arbetar du självständigt med diagnostisering och rehabilitering av personer med hörselskador. Audionomer ingår även i multiprofessionella team som arbetar med habilitering/rehabilitering av hörselskadade barn/vuxna. Intresse för teknik, medicin och människor är bra förutsättningar. I Sverige finns idag cirka 1200 legitimerade audionomer enligt Socialstyrelsen.
Audionomens yrke innefattar en integrerad tillämpning av tekniska, beteendevetenskapliga och medicinska kunskaper inom hörselområdet. I arbetsuppgifterna ingår också att förebygga uppkomsten av hörselskador. I arbetet ingår samtal och vägledning om psykologiska och psykosociala konsekvenser som en hörselskada kan medföra. Ett terapeutiskt förhållningssätt i audionomens yrkesutövning är därför av stor vikt. Med den tekniska kompetensen som grund har audionomen även en betydande pedagogisk roll och bedriver undervisning såväl individuellt som i grupp.
Audionomen har en betydande pedagogisk roll eftersom patienten måste lära sig att hantera sin hörselskada och i allmänhet behöver få kunskap för att kunna bemöta personer med hörselnedsättningar. Audionomen bedriver undervisning såväl individuellt som i grupp. Audiologi är ett nytt kunskapsområde som också erbjuder många spännande forskningsfält.
Arbetsuppgifter
En Audionom kan ha en mängd olika arbetsuppgifter inom hörselvård bland annat
- diagnostisering och rehabilitering av människor med hörselskador
- förebygga uppkomsten av hörselskador
- rådgivning till patienter om hörhjälpmedel
Var arbetar man?
Audionomer är till största delen anställda i landstingens sjukvårds-/rehabverksamhet, på hörselkliniker eller inom privat hörselvård, på hörapparat företag och inom företags-, barn- och skolhälsovården. Ett mindre antal audionomer kombinerar forskning med sitt audionomarbete. Utöver landstingen arbetar audionomer i privat hörselvård i ökad utsträckning; som anställd eller i eget företag. Ett fåtal arbetar med forskning/utveckling inom hörapparat industrin utomlands. Inom de företag som utvecklar och säljer hörapparater och andra hörhjälpmedel finns ett antal audionomer anställda som produktspecialister.
Videointervju med en Audionom
Vilken utbildning krävs för att bli Audionom
Treårig audionomutbildning som omfattar både teoretiska studier och verksamhetsförlagd utbildning. Karolinska Institutet erbjuder utbildning till audionom. Studierna avslutas med en audionomexamen och en medicine kandidatexamen på 180 högskolepoäng. Examen berättigar till legitimation, som utfärdas av Socialstyrelsen.
Att studera till Audionom
Audionomprogrammet, har huvudämnet audiologi/hörselvetenskap. Till huvudämnet kopplas kurser i andra relevanta ämnesområden. Utmärkande för utbildningen är dess tvärvetenskapliga karaktär. I huvudämnet ingår följande: Vetenskapligt arbetssätt, hörselutredning, teknisk audiologi, klinisk utbildning, rehabiliteringsplanering, psykosocial och pedagogisk hörselrehabilitering, hörselvård, medicinsk audiologi, auditiv perception och hörapparat teknik.
Behörighetskrav för Audionom
Behörighetskraven för utbildningar till Audionom hittar du i områdesbehörighet A14.
Studera till Audionom utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan hitta utbildningar till Audionom på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
Många arbetsterapeuter har inriktat sig på att arbeta i synnerhet med äldre eller med barn.
Skillnad mot liknande yrken
Många arbetsmoment som Audionomen har kan liknas vid Arbetsterapeuten som ju också arbetar med individer eller grupper för att förebygga, lösa och mildra till exempel bullerproblem som påverkar hörseln. En Audionom som är anställd som produktspecialist blir självklart inriktade på en specifik produktgrupp och expert på just dessa produkter.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram inom medicin, farmaci och kemi.
Kompetensutveckling inom vård och hälsa
Frågor på studievägledningen relaterad till audionom