Vad är och gör en Arkeolog?
De flesta arkeologer arbetar på ett eller annat sätt med utgrävningar. Fältarkeologer planerar, utför och följer upp arkeologiska utgrävningar, kartlägger och dokumenterar fyndlokaler samt inventerar kulturlandskapet. Andra arkeologer arbetar mer med handläggning av ärenden som rör kulturmiljövårdslagen, finansiering av arkeologisk verksamhet, rådgivning i arkeologiska frågor med mera. Många arkeologer arbetar med inventering, dokumentation och vård av arkeologiska fyndmaterial i museernas samlingar. En del arkeologer arbetar med att levandegöra det förhistoriska kulturarvet och förmedla kunskap och upplevelser genom utställningar, visningar, litteratur och andra medier.
Arbetsuppgifter
Är man Arkeolog så har man ett varierande jobb. Det är alltid nya projekt på gång, spännande utgrävningar och pendlar mellan att vara ute på palts och dokumentera de fynd som görs vid en utgrävning. Många gånger arbetar bland annat med
- att inventera kultur och fornminnen
- projekt som utgrävningar och restaureringar
- dokumentera fornminnen och arkeologiska fynd
Var arbetar man?
Riksantikvarieämbetet och länsmuseerna är de största arbetsgivarna för Arkeologer.
Videointervju med en Arkeolog
Vilken utbildning krävs för att bli Arkeolog
I en arkeologisk examen är huvudämnet antingen förhistorisk arkeologi, medeltidsarkeologi eller marinarkeologi. Huvudämnet kombineras med andra humanistiska eller naturvetenskapliga ämnen. En arkeologisk examen innebär studier på minst tre år (180 hp), varav tre fyra terminer inom huvudämnet.
Att studera till Arkeolog
Till några av de mer traditionella kombinationsämnena hör historia, etnologi, kulturantropologi och antikens kultur och samhällsliv. En arkeologexamen kan med fördel göras tvärvetenskaplig, till exempel med naturvetenskapliga ämnen som kemi och biologi, eller med samhällsvetenskapliga ämnen, som statsvetenskap eller företagsekonomi. Vilken kombination av ämnen du väljer beror på vilka uppgifter du helst vill arbeta med.
Behörighetskrav för Arkeologer
Behörighetskraven för utbildningar till Arkeolog hittar du i grundläggande behörighet.
Studera till Arkeolog utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Arkeolog i Norge på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
För att specialisera sig ytterligare kan Arkeologer som vill arbeta huvudsakligen med att levandegöra och visualisera historien har stor nytta av att fördjupa dig i ämnen som pedagogik, kulturförmedling, multimedial presentationsteknik. Även kunskap i webbhantering är användbar. Du som däremot vill inrikta dig på fältgrävningar har mer användning av ämnena kulturgeografi och dokumentationsteknik.
Skillnad mot liknande yrken
Till skillnad från exempelvis Antikvarier, som arbetar inom museisektorn med att bevara och visa upp vår historia och vårt kulturarv, så arbetar Arkeologer mer med att hitta själva fynden och vid utgrävningar.