Här hittar du information om hur man utbildar sig till Arbetsmiljöingenjör samt relaterad information om hur mycket Arbetsmiljöingenjör tjänar i lön, hur det är att jobba som Arbetsmiljöingenjör, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Arbetsmiljöingenjör utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.
Vad är och gör en Arbetsmiljöingenjör?
Arbetsmiljöingenjörer arbetar som rådgivande experter inom företagshälsovården. De ansvarar också för den tekniska delen av företagshälsovården och ger råd till arbetsledning, skyddsombud och enskilda på arbetsplatser. I arbetet ingår att undersöka orsakerna till arbetsskador ur både fysiska och psykiska aspekter samt att lämna förslag till åtgärder. En del arbetsmiljöingenjörer arbetar med process säkerhet inom industrin. Riskerna är då ofta mer storskaliga och kan även få konsekvenser i omgivningen. Arbetsmiljöingenjören bidrar också med kunskap om arbetsmiljölagstiftningen och håller ofta i kontakter med myndigheter.
Arbetsmiljöingenjörer samarbetar även med medicinsk personal vid arbetslivsinriktad rehabilitering. Det finns också en allt större arbetsmarknad för arbetsmiljöingenjörer i företag, som arbetsmiljöexperter, skydds och säkerhetsexperter och i konsultföretag. Det finns i dag ungefär 1 000 arbetsmiljöingenjörer. Det finns i dag ungefär 1?000 arbetsmiljöingenjörer, 400 arbetsmiljöinspektörer och 200 yrkes- och miljöhygieniker.
Arbetsuppgifter
Arbetsmiljöingenjörer har många olika uppgifter när de kommer till en arbetsplats när de ska se tull att förhindra olyckor och förebygga skador. De kan till exempel
- identifiera, mäta och utreda fysiska och kemiska risker på arbetsplatsen
- genomföra åtgärder och förbättringar
- se till att alla på arbetsplatsen har tillräcklig kunskap om de risker som finns och hur de kan undvikas
- identifiera risker för brand, explosion
- mäta buller, strålning, dammpartiklar eller kemiska ämnen
Var arbetar man?
Många arbetsmiljöingenjörer arbetar som konsulter på teknikkonsultföretag eller inom företagshälsovården. I större verksamheter och på industrier finns också alltid arbetsmiljöexperter, som då snarast har rollen som internkonsulter, projektledare eller samordnare.
På landstingens arbets- och miljömedicinska kliniker finns specialister inom arbets- och miljömedicin och som arbetar på uppdrag av olika verksamheter.
Arbetsmiljöingenjörer kan också arbeta på Arbetsmiljöverket som arbetsmiljöinspektörer.
Vilken utbildning krävs för att bli Arbetsmiljöingenjör
Arbetsmiljöingenjören är en skicklig kommunikatör och medlare och finna lösningar på arbetsmiljöproblem. Man behöver dessutom kunskap om arbetsmiljölagstiftningen och håller ofta i kontakter med myndigheter. Arbetsmiljöingenjörer kan allt om arbetsmiljöledningssystem och certifieringssystem.
Att studera till Arbetsmiljöingenjör
Det finns ett magisterprogram i arbetsmiljö och hälsa. Utbildningen är ettårig och leder fram till en magister med inriktning arbetsmiljöteknik och avslutas med ett självständigt examensarbete.
Behörighetskrav för Arbetsmiljöingenjör
Behörighetskraven för Arbetsmiljöingenjör är områdesbehörighet A9 eller områdesbehörighet A10.
Studera till Arbetsmiljöingenjör utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan hitta relevanta utbildningar till Arbetsmiljöingenjör på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
Som naturvetare och Arbetsmiljöingenjör kan man specialisera sig inom vissa arbetsmoment som till exempel miljö eller hälsa.
Skillnad mot liknande yrken
På landstingens arbets- och miljömedicinska kliniker finns naturvetare som har specialistkompetens inom arbets- och miljömedicin.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram inom ingenjör/civilingenjör
Kompetensutveckling inom Arbetsmiljö
Frågor på studievägledningen relaterad till arbetsmiljöingenjör
...