Vad är och gör en Arbetsförmedlare?
En arbetsförmedlare jobbar med arbetssökande inom alla yrkes. De genomför planeringssamtal om vad sökanden vill de göra och ger råd om hur de ska lyckas komma dit genom att hjälpa till med att sätta långsiktiga och kortsiktiga mål. Arbetsförmedlare måste kunna reglerna och de arbetsmarknadspolitiska frågor som gäller på arbetsmarknaden idag och se till att dessa följs. Det är ett varierande arbete där man har daglig kontakt med människor. Man ska vara bra på att lyssna och tycka om att jobba med högt tempo.
Arbetsförmedlaren förväntas ha god inblick i hur arbetsmarknaden ser ut och arbetar med matchning av arbetssökande mot lediga platser. Arbetsförmedlaren vägleder arbetssökande till efterfrågad kompetens och aktiverar dem som är i behov av stöd i sitt arbetssökande. Arbetsförmedlarna har också en myndighetsutövande roll. De kontrollerar att de arbetssökande söker anvisade arbeten enligt reglerna för a-kassa.
Arbetsuppgifter
En Arbetsförmedlare har ett varierande jobb det bland annat ingår att
- coacha. motivera. peppa och lära arbetssökande att på egen hand få information om olika arbeten och utbildningsvägar
- hjälpa arbetsgivare att hitta lämpliga sökande till lediga jobb
- en del administration och planering
Var arbetar man?
De flesta Arbetsförmedlare rekryterats till Arbetsförmedlingen, men det finns också ett antal privata arbetsförmedlingar och uthyrningsföretag som idag anställer Arbetsförmedlare.
Arbetsförmedlare med högskoleutbildning kan också arbeta hos flera andra arbetsgivare där kunskaper om arbetsmarknaden ses som meriterande. De kan till exempel arbeta inom fackliga organisationer eller med arbetsträning hos kommuner eller privata aktörer. Vid sidan av den statliga
Videointervju med en Arbetsförmedlare
Vilken utbildning krävs för att bli Arbetsförmedlare
Kunskap om arbetsmarknadslagar och olika frågor är det gäller arbetsmarknaden. Man kan till exempel ha arbetat som jobbcoach i näringslivet eller inom fackliga organisationer eller med arbetsträning hos kommuner eller privata aktörer.
Att studera till Arbetsförmedlare
Kravet för att bli arbetsförmedlare är en högskoleutbildning om minst 180 högskolepoäng, en s.k. kandidatexamen. Vidare skall du ha god kommunikationsförmåga på svenska. Som nyanställd arbetsförmedlare skall du genomgå en intern introduktionsutbildning. Det finns därefter möjligheter till vidareutbildning för ytterligare fördjupning inom olika kunskapsområden.
Behörighetskrav för Arbetsförmedlare
Det är bra att ha en bakgrund som beteendevetare, socionom, arbetsterapeut, studie- och yrkesvägledare, personalvetare eller en annan samhällsvetenskaplig utbildning. Behörighetskraven för utbildningar till Arbetsförmedlare hittar du i områdesbehörighet A4.
Studera till Arbetsförmedlare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Arbetsförmedlare i Norge på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
Förutom att ha en gruppledar- eller chefsbefattning på Arbetsförmedlingen är det ganska vanligt att en Arbetsförmedlare söker sig utanför AF och börjar som egen konsult, jobbcoach eller som rekryterare.
Skillnad mot liknande yrken
En Arbetsförmedlare arbetar ganska likt till exempel en jobbcoach eller en rekryterare. Men jobbcoachen arbetar med ingående med att hjälpa skriva CV, ansökningsbrev och intervjuträning. En rekryterare på ett bemanningsföretag jobbar gentemot slutkunden, alltså det företag som anställer en person och har en mer säljande funktion, även om de träffar och intervjuar kandidater.