Här hittar du information om hur man utbildar sig till Anläggningsdykare samt relaterad information om hur mycket Anläggningsdykare tjänar i lön, hur det är att jobba som Anläggningsdykare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Anläggningsdykare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.
Vad är och gör en Anläggningsdykare?
En Anläggningsdykare arbetar både på land och i vatten. Ungefär hälften av arbetstiden under vattnet för att bygga eller reparerar broar, hamnar, farleder och kraftverk. De är alltså anläggningsarbetare men med arbetsplatsen under vattenytan. I arbetsuppgifterna ingår till exempel att schakta, borra, spränga, svetsa, bygga formar, armera och gjuta.
Som anläggningsdykare måste man ha de praktiska kunskaperna för att klara av arbetsuppgifterna, men dessutom även känna till hur man påverkas av att vistas under vatten. Anläggningsdykare utsätter sig för extra påfrestningar och det är viktigt att följa säkerhetsföreskrifterna. Det är till exempel mycket viktigt att man följer de så kallade dyktabeller som anger hur länge man får vistas under vattnet, annars riskerar man att drabbas av tryckfalls sjuka.
Det är ofta kallt och mörkt redan några meter under ytan och detta är en annan faktor som man måste ta hänsyn till i detta arbete.
Man måste ha god kondition och god hälsa för att klara jobbet som dykare. Man måste också vara psykiskt stabil och klara av att behålla fattningen i pressande situationer. Idag finns omkring 500 yrkesverksamma dykare i Sverige, varav cirka hälften är anläggningsdykare.
Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna ingår till exempel att
- schakta
- borra,
- spränga
- svetsa
- bygga formar
- armera
- gjuta
Var arbetar man?
Inom bygg- och anläggningsbranschen.
Vilken utbildning krävs för att bli Anläggningsdykare
För att jobba med bygg- och anläggningsarbeten under vatten behöver man särskild utbildning till tungdykare, ett B-certifikat alternativt IDSA-3 eller liknande, och dykarbok eller yrkesbevis som anläggningsdykare.
Att studera till Anläggningsdykare
Man kan utbilda sig till anläggningsdykare genom en anställning som så kallad traditionell lärling i ett dykeriföretag. En möjlig utbildningsväg är företagsförlagd utbildning. Kontakta Byggnadsindustrins Yrkesnämnd för mer information om utbildningen. Har man skaffat sig en utbildning till anläggningsdykare utomlands kan den valideras mot den svenska.
Behörighetskrav för Anläggningsdykare
Det finns tre sorters certifikat för yrkesmässig dykning. Dessa utfärdas enligt SFS 1986:687 av Försvarsmakten, Marincentrum. Dykarboken utfärdas av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd. Behörighetskraven för utbildningar till Anläggningsdykare hittar du i områdesbehörighet A4.
Studera till Anläggningsdykare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan hitta relevanta utbildningar inom Anläggning i Norge på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
Det finns en mängd material som en Anläggningsdykare arbetar med dagligen. Extra tufft är det till exempel att utföra svets- och armeringsarbeten under vatten. Det finns utbildningar där man kan vidareutveckla sina färdigheter inom armering, svetsning, schaktning, rörläggning, sprängning.
Skillnad mot liknande yrken
Mer infomation kommer inom kort.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Kompetensutveckling inom Anläggning
Frågor på studievägledningen relaterad till anläggningsdykare
Lön & Löneutveckling
En lediga jobb anläggningsdykare tjänade i genomsnitt 29800 kr 2014
Arbetsmarknad & Framtidsutsikter
Konkurrens
Låg innebär goda möjligheter att få jobb, hög innebär att det är svårt att hitta jobb inom yrket.

Prognos om 1 år

Prognos om 5 år

Prognos om 10 år