Vad är och gör en Ambassadör/Diplomat?
En Ambassadör är en yrkesdiplomat och en person som arbetar med diplomati.
Som utrikesdiplomat är utsedd från regeringen och placerad i ett annat land. Alla Diplomater arbetar inte enbart utomlands, utan även i Sverige inom Utrikesdepartementet. Alla Diplomater blir inte ambassadörer, utan kan arbeta med allehanda arbetsuppgifter på svenska ambassaden i utlandet, även kallad den svenska delegationen.
En Ambassadör/Diplomat ska representera sitt land i olika politiska situationer. Diplomater skyddas av diplomatisk immunitet Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser. Diplomatkåren, Corps Diplomatique eller CD.
En Ambassadör är ett diplomatiskt sändebud. Man får fullmakt som en stats högsta representation. Ambassadörers tituleras "excellens" och de anses allmänt som landets företrädare.
Att vara Ambassadör ett hedersuppdrag. Man kan alltså inte söka till yrket - eller utbilda sig på universitet - för att bli ambassadör, utan man väljs till Ambassadör.
Det finns ingen speciell utbildning för att bli diplomat, men det är ofta väldigt högt utbildade personer.
Till utrikesförvaltningen antas man genom det så kallad diplomatprogrammet.
Arbetsuppgifter
En Ambassadörs/Diplomats uppdrag kan innefatta många olika arbetsuppgifter i utlandet. Främst skapar man nätverk och gör PR för Sverige, men man kan -även besöka skolor, ideella organisationer och knyta kontakter med företag för att gynna svenskt export. Arbetsuppgifter ska gärna innefatta att man
- talar ett eller flera främmande språk
- har en gedigen allroundkompetens om Sverige och det svenska samhället
- mycket god representativ och sociala kompetens eftersom man kontinuerligt bygger nätverk
- god förhandlingsvana
- god förmåga att hantera stressiga situationer
Var arbetar man?
Diplomater arbetar i Regeringskansliet med placering i Utrikesförvaltningen, alltså Utrikesdepartementet i Stockholm och Ambassadören arbetar på Svenska ambassader, konsulat, representationer och delegationer i utlandet.
Vilken utbildning krävs för att bli Ambassadör/Diplomat
Till utrikesförvaltningen antas man genom det så kallad diplomatprogrammet. För att söka till det krävs en akademisk examen och goda språkkunskaper. Vanliga bakgrunder för den som antas är samhällsvetare, jurist och civilekonom/ekonom. Varje år rekryterar UD diplomater till sitt traineeprogram, Diplomatprogrammet.
Diplomatprogrammet är ett traineeprogram som ska förbereda svenska diplomater för tjänst vid Sveriges utlandsmyndigheter liksom vid Utrikesdepartementet i Stockholm och vänder sig till relativt nyutexaminerade akademiker med goda språkkunskaper och internationell erfarenhet genom till exempel studier, praktik och arbete. Efter programmet tjänstgör man i Sverige eller utlandet.
Att studera till Ambassadör/Diplomat
För att söka till Diplomatprogrammet krävs svenskt medborgarskap, en akademisk examen och goda språkkunskaper, goda allmänna kunskaper om det svenska samhället och ett brett och levande intresse för omvärlden liksom för frågor som rör Sverige i världen. En akademisk examen i juridik, ekonomi eller statsvetenskap, arbetslivserfarenhet och ett tredje språk gärna ryska, arabiska, kinesiska eller japanska. Framför allt ska man också tycka att det är roligt att befinna sig i nya och svåra situationer och att ha ett utrikespolitiskt engagemang.
Vanlig bakgrund för dem som antas är statsvetare, samhällsvetare, jurister och civilekonomer eller ekonomer.
Se yrkesbeskrivningen för jurist, yrkesbeskrivningen för samhällsvetare eller yrkesbeskrivningen för civilekonom för ytterligare information.
Behörighetskrav för Ambassadör/Diplomat
Beroende på vad du vill läsa till gäller olika områdesbehörigheter.
För jurist gäller
områdesbehörighet A1 och för samhällsvetare och civilekonom gäller
områdesbehörighet A4.
Studera till Ambassadör/Diplomat utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan hitta relevanta utbildningar inom Ekonomi i Norge på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
Det är ganska vanligt att en Diplomat specialiserar sig på olika områden inom Regeringskansliet som till exempel export eller kunskap om andra länder.
Skillnad mot liknande yrken
Att vara Diplomat eller Ambassadör är ganska unikt och skiljer sig markant från andra yrken.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram för civilekonomer
Internship och traineeprogram för jurister
Kompetensutveckling inom ekonomi