Fyll i din e-postadress nedan innan du klickar på 'Ansök nu'. Men känn inget tvång, det är helt upp till dig!

Villkor

stensund_bild01.jpg

Båtbyggare

Utbildningen präglas av närheten till havet genom skolans läge i Trosa skärgård. Höstterminen börjar med ett intensivt båt- och skärgårdsliv där vi lär känna varandra och den miljö där våra båtar uppstått. Genom segling, rodd och lägerliv upplever vi havet och naturen. Vi träffar skärgårdsbor, vi målar mm.

Under denna tid ingår också meteorologi, navigation och sjömanskap.


Hantverk
Våra upplevelser och erfarenheter av skärgårdsliv i sensommaren bär vi med oss in i höstens och vinterns arbete i båtbyggeriet. Nu står själva hantverket i centrum. Du lär dig att på traditionellt vis bygga en klinkbyggd allmogebåt. Du ingår i ett båtlag på tre personer som tillsammans bygger en båt. I kortare inslag får du prova på andra hantverk som segelsömnad, repslagning och tjärbränning.

Handla, tänka, skapa
I hantverket engageras hela människan. Handens skicklighet måste ledas av noggrant iakttagande och klart tänkande. Men hantverkaren behöver också sina skapande förmågor och sin fantasi. Därför ingår i kursen konstnärligt övande, bland annat akvarellmålning.
Du kommer också att lär dig hur en segelbåt fungerar genom segling, uppmätning, båtritning, båtkonstruktion och strömningslära.

Samarbete
Livet tillsammans i båtlaget och i hela gruppen är en stor och viktig del av kursen. Även här behövs fantasi och kreativitet för att skapa och upprätthålla ett gott arbetsklimat. En lyssnande, respektfull gemenskap är en förutsättning för den personliga utvecklingen.

Pedagogisk profil
På utbildningen vill vi uppmuntra den egna initiativförmågan. Den egna lösningen är ofta viktigare än den rätta... Att hitta sin egen väg in i hantverket med lärarna som rådgivare är vår pedagogiska profil.

Lära för livet
Att segla och umgås med havet är att möta något som är större än människan. Här, liksom i hantverket, har verkligheten tydliga gränser som det är nödvändigt att respektera. Avståndet från beslut till handling är kort och resultatet visar sig direkt. Genom hantverket utvecklas vi till handlingskraftiga och ansvarstagande människor som genomför det vi vill i livet!
Mötet med båtar, hav, hantverk och kamrater ger möjligheter att upptäcka nya sidor hos sig själv och livet, och därmed växa.

Blev du nyfiken?
Då är du inbjuden att komma till oss och vara med några dagar och prova på båtbyggarlinjen. Kom och var med som en i klassen och känn efter om detta kan vara utmaningen för dig!
Prova på dagar: efter överenskommelse.
Relaterade artiklar
Ställ en fråga